Thursday, April 23, 2015

Otthonunk horoszkópja – vaszati (65.)

A vaszati egy ősi, védikus térrendezési és építészeti tudás modernizált változata (a Védákban vastu néven említik).A nálunk közismertebb feng shui szintén a vastuból fejlődött ki.
A vaszati azt tanítja, hogy a Földet egy olyan, állandó áramlásban levő energia veszi körül, amely hatással van minden élőlényre. Akkor tudjuk jól érezni magunkat, akkor vagyunk egészségesek és sikeresek, ha azok a terek, ahol élünk, harmonizálnak ezzel az energiaáramlással.

Elsősorban az otthonunk, de mindazok a terek, ahol dolgozunk, pihenünk, hatással vannak az egészségünkre, párkapcsolatunkra, anyagi boldogulásunkra, egész életünkre. Ha sikerül összhangba hozni életterünket ezekkel az energiákkalegészségesek és sikeresek leszünk, kedvezőtlen energetikájú terekben viszont fáradtság, betegségek, álmatlanság bukkanhatnak fel, és párkapcsolati, munkahelyi, anyagi problémák kísérhetik életünket.

Ahogy képességeinket, feladatainkat, erősségeinket vagy éppen hendikepjeinket születésünktől fogva mutatja horoszkópunk, a vaszati a bennünket körülvevő tér (lakás, iroda, üzlet, stúdió) energetikai adottságait és hatásait írja le és lehetőséget ad korrigálni a hibáit.

Amikor ezirányú tudatosság nélkül, csupán ízlésünkre, vágyainkra, igényeinkre figyelve vásárolunk ingatlant, akkor olyan életteret alakítunk ki magunknak, amely energetikai mintázatával ahhoz fog hozzásegíteni bennünket, hogy megéljük sorsbéli feladatainkat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ilyen esetben lakóterünk asszisztálni fog – a védikus horoszkópban is látható – életfeladatunkhoz. A vaszati szerint az otthonunk a második testünk.

A vaszati alapelvei megfogalmazzák, hogy ideális esetben milyen égtájra kerüljenek az otthon különböző funkciói.  A lakás északkeleti része az adott lakás energia-kapuja, ezért legyen nyitott, minél több ablakkal. Északkelet képviseli a jövőnket (délnyugat pedig a múltunkat), ezért mindenképpen olyan tárgyakat helyezzünk ide, melyek a jövőnkre pozitív hatással lehetnek. A főbejárat legjobb helye északon vagy keleten van, a konyháé délkeleten. Az alvó-, tanuló - és munkahely ideális helye függ az egyéni égtájtól, de fontos, hogy tanulás vagy munka közben arccal észak vagy kelet felé forduljunk.

A vaszati szorosan kapcsolódik a védikus asztrológiához. Minden égtájnak adott a felelős bolygója (például az északé Merkúr, a délé a Mars, Rahu a délnyugat, Vénusz a délkelet ura). Amikor valamely bolygónk analógiáival problémáink vannak, az lakóterületünk vaszati térképén is jelentkezni fog. Míg az asztrológia az adott életterület tudatosságát igyekszik támogatni, a vaszati fizikai segítséget is tud nyújtani a lakótér korrekciójában. 

A lakó- vagy munkatér hibái többnyire abból derülnek ki, amikor valamilyen alapvető funkciónk tartósan nem, vagy rosszul működik, indokolatlanul fáradtak vagyunk, betegségek támadnak, anyagi vagy kapcsolati problémáink vannak.

A segítség általában akkor érkezik, amikor azt a bizonyos feladatot elvégeztük vagy megértettük. Ilyenkor váratlanul találkozunk valakivel, aki ajánl számunkra egy vaszati tanácsadót, vagy éppen olvasunk egy cikket a témáról.

Maga a segítség abból áll, hogy a hozzáértő feltérképezi a lakást, tanácsokat ad a blokkolt területek tisztításához, felszabadításához, átrendezéséhez, és yantrákkal (felszentelt segítő ábrák) kihelyezésével szabályozza az energiákat a szükséges pontokon.

E sorok írója is családi élete teljes átalakulása, és az anyagi hullámzás megtapasztalása után került kapcsolatba egy olyan vaszatissal, aki rövid idő alatt átrendezte és mozgásba hozta pangó energiáit. De csak azután, hogy a rá váró életeseményeket megélte, a család átalakult, a megváltozott státuszt megemésztette, és egy más fajta tudatossággal állt a dolgok befogadására.

Szeretettel
Vishakati




No comments:

Post a Comment