Thursday, January 1, 2015

Januári prognózis a védikus asztrológia szellemében (27.)

2015. január 1.
Először tekintsünk előre az újévre.

Mindannyian érezzük, hogy bennünket körülvevő világunk egy veszélyes és bizonytalan hellyé vált. Keressük a biztonságot és a kapaszkodókat, az igazságot, amely a szabályokon és törvényeken túl van, de egyre kevésbé leljük azt a körülményekben, a külső tényezőkben.
Az egyetlen út befelé vezet. Tudatosságunk átalakításával eljuthatunk magunk magasabb szintű megismeréséhez, bölcsebb énünk felébresztéséhez.

A 2015-ös év két nagy konstellációja fog ebben segíteni.

Az egyik a már működő Skorpió Szaturnusz, amely szinte a teljes évben a Skorpió jegy szaturnuszi részén, az Anuradha holdházban fog tartózkodni. A szaturnuszi hatás ilyen módon megerősödve, saját jegyét (Bak) is aspektálva minden módon meg kívánja változtatni hozzáállásunkat, gondolkodásunkat azon az életterületen keresztül, ahol - kinek-kinek az egyéni horoszkópjában - áll. (Részletesen  lásd Szaturnusz jegyváltása 2014. november 2. és Szaturnusz a négyzeten 2014. november 30.) A Szaturnusz karmikus vezénylőként  nem is tud mást tenni, mint elénk tolja az életeseményeket, amelyeken keresztül több-kevesebb szenvedés árán belátjuk, hogy ki kell mozdulnunk a megszokottból.

A másik konstelláció a január végi egzakt Uránusz-Ketu együttállás, amely egyúttal az év alaptónusát is megadja, mivel az esztendő első Újholdjával egy időben következik be. Az Uránusz a jövő, a hirtelen és radikális változások, az intuíció és a magasabb rendű gondolkozás bolygója, míg a Ketu belső világunkat és a spiritualitást szimbolizálja. Tudatosságunktól függ, hogy vonatkozásaik találkozása mit hoz magával: gondolkodásunk emelkedését és közeledésünket belső bölcsességünkhöz, vagy ellenkezőleg, kiszámíthatatlan magatartást és félelmet. Az Uránusz-Ketu konstellációjával részletesen a január 20-i Újhold kapcsán foglalkozunk majd. 


Maga a január hónap decemberhez képest lazulást, lelki tisztulásokat, és nagy megértések lehetőségét tartogatja számunkra. Legfontosabb konstellációi a következők:

Január 1. – az újév reggelén a Merkúr jegyváltására ébredünk: a Nyilasból átlép a Bak jegyébe. A kommunikáció bolygóját a jegy ura, a Szaturnusz barátságosan fogadja, és meg is erősíti. A Merkúr szokatlanul hosszú ideig, több mint 2 hónapig lesz a Bakban, ez idő alatt sokféle hatás fogja érni. Kommunikációnk, alkalmazkodóképességünk, humorunk vagy éppen üzleti ügyeink zegzugos fejlődésen fognak átesni.

Január 3. – egy tökéletesnek (sziddha) tartott nap az indiai rendszerben, az ekkor elkezdett dolgok sikere garantált. Ha valamilyen fogadalom, diéta stb. elkezdésén törjük a fejünket, ezen a napon vágjunk bele. A nap energiái segítséget adnak ahhoz, hogy kitartóan, hosszú távon meg tudjuk őrizni elhatározásunkat. Ha elmulasztjuk ezt a kezdőnapot, hasonlóan jó energiájú a január 15. csütörtök 12 óra utáni része.

Január 4. - A Mars jegyváltása a Vízöntőbe – a november vége óta tartó nagy szorítás enged, és a bolygó kissé lazább, levegős területen megy tovább. Marad ugyan a Mars és a Szaturnusz uralmi cseréje, mivel a Vízöntő is szaturnikus jegy, de megszűnik a Mars felett az aspektusa, azaz a szorítása.
A Kos és Skorpió érdekeltségűek határozottan megkönnyebbülnek, és mindannyian érzékelni fogjuk a hangsúlyváltást.
A Mars innen a 3. (mozgás, gondolkodás, mindennapjaink erőfeszítései) és 10. (ambíciók, célok, társadalmi státusz) házak uraként fogja felturbózni a témáit.
Ugyancsak ezen a napon a Nap együtt áll a Plútóval a Nyilasban, ami hozhat hirtelen történéseket, élményeket fizikai és lelki szinten is.

Január 5. - Reggel 6 órakor Telihold lesz az égen, a Nyilas vénuszi területén álló Nap és az Ikrek jupiteri részén álló Hold között. Egy jó esély arra, hogy kitisztulnak az érzéseink, világosabbak lesznek a gondolataink, átláthatóbbnak fog tűnni a világ.

Január 14. - Makara Szankranti  - a Nap jegyváltása a Bakba, különleges ünnep a védikus rendszerben.  A hindu gondolatkör úgy tartja, hogy amikor a Nap az északi pályáján halad - a Bak 0°-tól Rák 0°-ig –, akkor van az év aktív időszaka. Kivételes energiájú napnak tartják, amikor minden tettünknek 100.000 szeres hatása lesz.

Január 20. - Újhold a Bak Naphoz tartozó területén (Uttarashadában) kevéssel 14 óra után. Nemcsak a 2 fővilágosító áll együtt, társaságukban van a Merkúr és a Vénusz is.
GPS szlogennel élve az újratervezés napja: átértékelhetjük vágyainkat, rendet tehetünk párkapcsolatunkban, és 0-ról indíthatjuk bizonyos tevékenységeinket.
Az év első Újholdja a nyugati és a védikus asztrológusok olvasatában is leírja az új év természetét. E szerint a 2015-ös év szélsőségek és hirtelen változások sorát fogja hozni mind fizikai, mind szellemi szinten.
Ugyanazon a napon további érdekes konstellációk lesznek az égen: Mars-Neptunusz együttállás a Vízöntő Szatabishában, és Uránusz-Ketu együttállás a Halak Revatiban. Utóbbiak közel 170 éve találkoztak utoljára a Halakban, akkor - alig néhány hónappal a Neptunusz felfedezése után -  nagy szellemi és spirituális áramlatok indultak el, amelyek az ember spirituális kapcsolódásával, az angyalokkal vagy éppen szellemidézéssel voltak kapcsolatosak. Most az ember belső spirituális énjéhez való kapcsolódása várható.

Január 21. - Figyelem! A Merkúr – ahogy évente 4x megteszi – a mai napon irányt vált, és február 11-ig hátráló mozgásban lesz. Üzleti dolgok, szerződések, projektek elindítását lehetőleg NE erre a 3 hétre tegyük.

Nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek, kövessük együtt figyelemmel a várható eseményeket.
Szeretettel
Vishakati










1 comment: