Thursday, December 11, 2014

Szösszenet a 12. házról (13.)

2014. november 12.

A védikusban, akárcsak a nyugati asztrológiában, a horoszkóp 12 háza a megélés földi kivetülését, azaz az emberi élet 12 területét mutatja, ahol a lélek tapasztal és fejlődik.

A 12. ház főnökei a Jupiter és a Neptunusz, témái párhuzamosak a 12. jegy, azaz a Halak témáival:
- elvonulás, bezártság, kényszerű tartózkodás valahol, akár külföldön,
- a lélek, lelki eredetű dolgok, a meditáció, belső tapasztalás,
- az együttérzés és áldozathozatal, de a mártíromság és mások áldozattá tétele is,
- lemondás és anyagi veszteségek,
- az alvás, az álmok, az ágy, s az abban tartózkodás, a szexualitás,
- az előző életünk,
- a lábfej.

Akinek a születési horoszkópjában hangsúlyos a 12. ház (mert például sok 12. házas bolygója van), a felsorolt témákhoz sok köze van, sokat megél belőlük: van rá egy élete, hogy megtanulja ezeket.
Alapprobléma, hogy nála az álom és a valóság keveredik. Van egy különálló világa, nem érzi szükségét, hogy a normál világban benne legyen.

A 12. ház kapcsolatban van az előző életünkkel. Ami itt van, sosem látványos és nyilvánvaló, mindig az előző életünkben kezdődött, és most folytatódik. Egy belső tapasztalással fejleszthető, ami általában nehéz. A védikus asztrológia ezért duszthana háznak, azaz a szenvedés (egyik) házának is nevezi. Optimális esetben az illető az út végén megleli saját belső lelki erejét.

A 12. ház energiájából jövünk a mostani életünkbe, a mostani aszcendensünkbe. Akinek például a 12. háza Bak, az már megtanulta a felelősség és az ambiciózus karrierépítés témáját, ismerős számára a magány is, s ebben az életében a Vízöntő aszcendensével lép ki a közösségekbe, egy mozgalmasabb, intellektuálisabb közegbe.

Amikor a 12. házunkon erős tranzit van (például most a Nyilas aszcendens számára a Skorpió Szaturnusz, vagy a Bak aszcendens számára a Plútó a Marssal a Nyilasban), akkor a 12. ház megelevenedik, és a felsorolt témák közül valamelyik bejelez.
Lehet, hogy az illetőnek a lábfejével történik valami, baleset vagy műtét, vagy egész egyszerűen egy influenza ledönti a lábáról.
Lehet, hogy veszteségekkel kell számolnia, rosszul sikerült üzletekkel vagy tolvajjal, aki könnyít a zsebén, vagy állandóan keresi a tárgyait, mert azok folyton eltűnnek.
Lehet, hogy álmai sokkal színesebbek és beszédesebbek, de lehet, hogy sokkal rosszabbul alszik, vagy az is előfordulhat, hogy sokkal nagyobb az igénye a lustálkodásra: szívesebben van az ágyában.
Lehet, hogy hatványozottabban érzi magát áldozatnak, és nagyon szenved ettől a szereptől, mégsem tud változtatni.
Lehet, hogy segítő szerepen gondolkodik, szeretne valahol adni magából, idejéből, energiájából, azaz önfeláldozó késztetései vannak.

Tudnunk kell, hogy mindegyik megélés egy régi, előző életbeli történet karmikus oldása.

A megélés alternatívái között van átjárás, vannak bizonyos választási lehetőségeink – bár ahol transzcendens bolygó áll, azt nem igazán lehet „becserélni” másra. Mégis, amikor egy erős 12-es tranzittal kell együtt élnünk, érdemes számba venni az opciókat, és anélkül, hogy megerőszakolnánk magunkat, a sorsnak elébe lehet menni egy-egy felvállalással.
Ha veszteség fenyeget, érdemes átgondolni lehetőségeinket, és önként adakozni/adományozni rászorulóknak. Ha esetleg tervben van lábfejműtét – akár szépészeti célú –, érdemes erre az időszakra tenni. Hasznos lehet, ha a már többször szemünkbe ötlő meditációs tanfolyamra most végre elmegyünk, időt és energiát áldozva a belső elmélyülés tanulására. Hasonlóképp bele lehet kezdeni valamilyen segítő, karitatív tevékenységbe. S mindezeket nem csak műkedvelő szinten, hanem valódi odaadással, elkötelezettséggel.

Horoszkópunk ezen része természetesen nem elszigetelt, hanem a többi jelzéssel együtt értékelendő. A jelenlegi 12. házas hatásokat nyomatékosítja az, hogy a 12. házzal párhuzamos jelentésű Halakban (mint 12. állatövi jegyben) szintén erőteljes tranzitok zajlanak az Uránusz és a leszálló holdcsomópont, azaz Ketu részvételével. Emiatt a felsorolt 12. házas jellegű történések valószínűsége jócskán megemelkedik.

Szeretettel
Vishakati


No comments:

Post a Comment