Sunday, December 14, 2014

Nap a Nyilasban, Hold érzékenység (23.)

2014. december 15.

Az indiai rendszer szerint december 16-án belép a Nap a Nyilas jegyébe, s innen január 14-én megy tovább. Bár az indiai egy Hold alapú asztrológia, a Nap szerepe itt is fontos. Ő képviseli és mutatja – többek között - az életerőt, az ént, az autoritást (hatalmat), és az apát.

Ha jól áll a Nap - azaz asztrológiailag erős - a horoszkópunkban,  határozott, mérvadó személyiségek vagyunk, jól érezzük magunkat a bőrükben. Külső és belső világunk harmóniában van egymással, és jó a kapcsolatunk az apánkkal. Ez a kedvező helyzetű, erős Nap azt mutatja, hogy érett lélek dolgozik bennünk magasan fejlett tudatossággal.
Egy átlagos helyzetű Nappal többször érezhetjük, hogy külső és belső világunk harmóniája szétcsúszik, és ez ismétlődő leckéket ad fel a léleknek. Elérendő céljaink nem egyértelműek, határozatlanság és kétség kérdőjelezi meg haladásunkat.
Egy gyenge Nap jelezhet gyenge életerőt, de az apai hatások hiányát is. Fizikai vagy lelki távolság valószínűsíthető az apa és a szülött között valamilyen okból. Egész életében a Naphoz kapcsolódó (= szoláris) energiák begyűjtésén kell dolgoznia olyan tudatossággal, ahol a lelke tart.

A Nyilasban a Nap jól érzi magát, alapvetően két oknál fogva. 
Egyrészt a Nap saját jegye, az Oroszlán innen a 9. jegy, s minden, ami a 9., áldott hellyel függ össze, megsegített. 
A másik ok az, hogy az indiai rendszerben a bolygók hatását nagyban befolyásolja, hogy baráti vagy ellenséges bolygó vendégszeretetét élvezik-e. A Nyilas jegy ura a Jupiter, aki baráti viszonyban van a Nappal, tehát jó gazdája (= diszpozitora) lesz az itt tartózkodó Napnak.

A Nyilas Nap alaptémája a hit, az ideológia, ezek sokféle megtapasztalása, s összevetése az apától kapott világképpel, vagy éppen a hataloméval. Változásban van a kérdéskör, mivel a Nyilas jegy ura, a Jupiter egy hete retrográd, ily módon duplán, a Rákban és az Ikrekben is hat. A Rák innen a 8. jegy,  a változásról, mélyülésről szól, az Ikrek pedig szemben van a Nyilassal, s innen igyekszik a Nyilas bigottságát relativizálni.

A tranzit Nap a Nyilas 3 szakaszán halad át a következők szerint:
- először a Múla holdházba lép (december 16-29-ig), ez a leszálló holdcsomóponthoz, azaz a Ketuhoz kötődő terület. A tranzit Ketu innen a 4. házban van (együtt az égi Uránusszal).
Ezekben a napokban fontos kérdés lesz az otthonról hozott, tágabb értelemben pedig a hazában aktuális ideológia, annak gondolati átalakítása, spiritualizálása. A holdcsomópontokhoz kötődő naksatrák többnyire kollektív jelentésűek.

- december 29. és január 11. között a Nyilas vénuszi területén, a Purvashada naksatrában lesz. Úgy is felfoghatjuk, hogy itt a Nyilasban egy Vénusz-Nap együttállás van. Mivel a tranzit Vénusz és a Plútó is itt van, még inkább felerősödnek a vágyak, harcok a Nyilas témákban.
Mindig erős hitet, gyakran elvakultságot, a valóságtól elszakadt ideológiai buzgóságot hoz, erős jövőbe irányultsággal. Előre nézésre késztet, de nem enged tisztán látni, sokszor fanatikussá tesz.

- végül a Nap január 11-14. között a Nyilasnak a Naphoz kapcsolódó területén, az Uttarabadrapada holdházban tartózkodik 4 napig: itt a Nap saját fennhatósága alatt van.
Erős indíttatást hozhat arra, hogy szellemi vezetőt, gurut találjunk magunknak.

A Nyilasban tranzitáló Nap kinek-kinek saját horoszkópja szerint fog majd konkrét történéseket, élményeket és érzéseket hozni. Nekünk, magyaroknak különösen fontos ez a jegy, mert a védikus asztrológia Nyilas országként tartja számon országunkat.


Nézzünk az égen további fontosabb konstellációkat.

-  Bolygó átvonulás a Nyilasban 
A  Nyilasban a Napon kívül már gyülekeznek a bolygók: a Plútó 2005. február óta itt áll, a Vénusz és a Merkúr csak pár napja lépett be.
Tudnunk kell, hogy amikor egy lassú bolygó hosszú időn át áll egy bizonyos jegyben, megszokjuk a hatását, és csak akkor fog erősebben jelezni, amikor másik bolygó aspektálja, például gyorsabb bolygók utolérik. 
Az évek óta a Nyilasban időző Plútó minden bizonnyal éreztetni fogja erejét a gyors bolygók áthaladása idején (a Vénusz december 20-án, a Merkúr 25-én, a Nap január 4-én fogja érinteni).

-   Hold érzékenyítés
A Hold az indiai asztrológia legfontosabb bolygója, emócióink és gyökereinkhez fűződő élményeink tárhelye, röviden érzelmi múltunk. Jelentései közé tartozik még az anya, a táplálás, de például a tömegek is.

Most a Holddal ellenséges viszonyban álló Ráhu és a jelenleg rendkívül erős Mars is holdi naksatrában van.  E két tényező érzékenyíti Holdunkat. Emiatt minden holdi vonatkozás (születési horoszkópunk Holdja, a Rák jegye, az abban hátráló Jupiter, de a tranzit Hold által érintett jegyek is) is nyugtalanabb lesz, de a tranzit Hold most több történést, eseményt is hozhat, időzíthet.

Ingerlékenyek, idegesebbek lehetünk, és oldásra váró, régebbi érzelmi emlékeink is felerősödhetnek. Zaklatottságunk jelentkezhet anyánkkal való kapcsolatunkban vagy az ő állapotában is. Türelmetlenség, lobbanékonyság jellemezhet tömegeket is. 
Az akut feszültség a Mars elmozdulásával, december 27-én elmúlik, a Ráhu zizegése azonban még több mint fél évig tartani fog.

A mélyben azonban nyugalom van. Remélhetőleg nem csak az ideges konstellációk, összezörrenések fognak rávenni bennünket arra, hogy amikor csak lehet, néhány percre magunkba forduljunk, és lenyugodjunk.

Szeretettel
Vishakati




No comments:

Post a Comment