Tuesday, May 26, 2015

Az ideális pár – Navamsa (77.)

A védikus asztrológiában számtalan olyan eszköz van, amelyhez hasonló sincs a nyugatiban. Ismerkedjünk meg az egyikkel.

A szankszkrit varga szó annyi, mint rész vagy osztat, s egy speciális segédképletet jelent az indiai asztrológiában.Összesen 16 vargát ismerünk.

A védikus asztrológia szoftvere, a Kala automatikusan kalkulálja a vargákat, de annyit érdemes tudni róluk, hogy az adott varga kiszámolásához  az adott számmal osztjuk fel az állatövi jegy 30°-át. Jelölésük:D, és mellé az a szám, amivel osztottuk a 30°-ot. Születési horoszkópunk az 1-es varga, jelölése a D-1, mert itt 1-gyel osztottuk el a 30°-ot.

Ahogy születési képletünk a teljes, egész személyiségünket tartalmazza, a további vargák egy-egy speciális területről adnak mélyebb információt.  

Néhány a leggyakrabban használt vargák közül: a D-3 például a testvérekről, a bátorságról és a küzdőképességről árulkodik, a D-4 az anyához és a gyökereinkhez való viszonyunkról, a D-6 pedig a ránk váró akadályokról, nehézségekről, betegségekről.

A legfontosabb varga a D-9, azaz a navamsa, amely a védikus asztrológiában legkedvezőbbnek tartott 9-es számhoz kötődik, s két fontos jelentéstartalmat finomít tovább a születési horoszkópból:

-  Egyrészt mutatja az illető igazi belső természetét, amelyet jó esetben is csak az élet második, érettebb szakaszában ér el az ember. Tartalmazza azt is, hogy az illető személyisége milyen irányban fejlődik, hol vannak a különösen fontos felkérdezések, a megúszhatatlan próbatételek. Ilyen értelemben a navamsa a jövőbeni horoszkópunk, ezt kell elérnünk. Egy magasabb rendű életfeladatot fogalmaz meg.

- Másrészt mutatja az ideális párkapcsolatunkat, azaz magában foglalja annak a partnernek a minőségét, aki leginkább szolgálja lelki, spirituális fejlődésünket, tehát segít eljutni a fejlettebb lényegünkhöz. (Itt partnernek az számít, akivel valamilyen felelősség köt össze bennünket, például együttélés, közös gyermek, házasság, anyagi felelősségvállalás, stb.)

Amennyiben nem egy, hanem több partnerünk volt, van életünkben, az ő karakterük - és szerepük - is követhető a navamsában. E szerint az időben első, harmadik, ötödik stb. partner általában jobban megtornásztat bennünket,  a páros számúakkal viszont könnyebb az illeszkedés.

A születési horoszkópot és a navamsát érdemes összehasonlítani: amennyiben az aszcendens vagy valamely bolygó(k) ugyanabban a jegyben találhatók mindkét képletben (= vargottama), az kiemelkedően fontos feladatot mutat az illető életében.

Ha például valakinek  mindkét képletben
- az aszcendense az Ikrekben van, az illetőnek kikerülhetetlen feladata az alkalmazkodásban, egyenrangúságban, testvértémában, kommunikációban való fejlődés.
- ha pedig például mindkettőben Kos Szaturnusza van, akkor egész biztosan lényeges fejlődni valója van indulatai kezelésében.

Érdemes figyelni az égi konstellációk, tranzitok, aspektusok hatását a navamsa képletre is, mert könnyen lehet, hogy onnan kapunk pontosító információt fontos fejlődési lépések bekövetkezéséről.

Mivel a navamsa egyértelműen a születési horoszkópból következik, csak azzal együtt, egyénre szólóan elemezhető.

Szeretettel
Vishakati

Kérdés, egyéni konzultáció, tanítás: vishakati.gyurko@gmail.com
facebook hivatalos oldal: facebook/vishakati community

No comments:

Post a Comment