Thursday, December 11, 2014

Karma a védikus horoszkópban 2. rész - A Szaturnusz mint a karma bolygója (22.)

2014. december 12.

Egy horoszkópban jószerivel minden alkotóelem a karmikus mintákra, hozott és megoldandó feladatokra utal, a legmeghatározóbbakat érdemes azonban kiemelni.
Előző alkalommal (lásd Ráhu – Ketu tengely  2014. október 27.) a karma fogalmával és a védikus asztrológia  alapvető karma mutatójával, a holdcsomópontok tengelyével foglalkoztunk.
Most a Szaturnuszt járjuk körbe e nézőpontból.

A Szaturnusz egy különleges energia. Ha elképzeljük a Naprendszer bolygóit, a Naphoz a legközelebb a Merkúr van, aztán jön a Vénusz, majd a Föld a Holddal, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz,s végül az Uránusz, Neptunusz, Plútó. (A horoszkópban a Földről nézve látjuk a bolygókat.) A Szaturnuszig vannak azok a bolygók, amik a személyiségünk felépítői. Ezért a Szaturnusz a bőrünk. Eddig tartunk. A Szaturnuszon kívül már nem mi vagyunk. Ezért hívják ezeket a külső bolygókat kollektív tudattalan bolygóknak. A Nap és a Szaturnusz között vannak az egyéniség jelzői: vénuszi, holdi, merkúri, marsikus, jupiteri, ezek a személyiség felbontását jelentik a különféle archetípusokon keresztül. A Szaturnusznál van a lezárás, és onnan megjelenik a kollektív tudattalan. 
A Szaturnusz ezt az életet jelenti, amiben vagyunk.

Periódusa kb.28-30 év, ennyi idő alatt tesz egy teljes kört a Föld körül.
Életünkben az első szaturnuszi ciklus (0-29 év) azzal telik, amit hoztunk magunkkal: karmikus lenyomat a szülőktől, amiben nem vagyunk tudatosak. Szüleink és a tőlük kapott minták az első szaturnuszi ciklusig hatnak.
 A második ciklusban (kb. 29-58 éves kor) lehetőség van váltani, elkezdhetjük a saját életünket élni. Mindnyájunknak - hacsak nem születtünk megvilágosultnak -, meg kell várni ezt a kb. 29 évet, a Szaturnusz visszatérését az alaphelyére ahhoz, hogy tudatosan tudjunk dönteni a saját életünk felől. Innen kezdődik a nagyobb szabadságunk.
A harmadik ciklus (kb. 58-87 éves kor) valamiképpen a megérkezés, megvilágosodás időszaka.
Olyan ez, mintha az első 29 év a múlt lenne, a második 29 év a jelen, a harmadik 29 év a jövő. Az elsőben a múlt élet karmáit hordozzuk, majd a jelen élet energiáját építjük ki, végül a következő életünk energetikájába megyünk bele a harmadik szaturnuszi ciklussal.

A Szaturnusz helyzete a horoszkópban megmutatja, hogy ezt az életet milyen jegyben éljük, mert a Szaturnuszban benne van az egész képletünk. Ha tudjuk, hol van valakinek a Szaturnusza, azt is tudjuk, mi az a fő téma, ami miatt ő itt van.
A Szaturnusz mint a karma bolygója mutatja a horoszkópban azt a feladatot, ami miatt reinkarnálódtunk, amelyet meg kell oldanunk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, és az egység részévé váljunk. Melyik az az energia, amely a leginkább hiányzik belőlünk.
Ahol a Szaturnusz áll, ott elmerevedés van, azt a területet  élettel telivé kell tenni. A Szaturnusz mint küszöbőr akkor enged tovább bennünket, amikor ezt a hiányélményt meghaladjuk. Akkor viszont ez lesz a legfontosabb energia az életünkben.

Ő a nagy emlékeztető - főleg amikor az aszcendensen vagy a Holdon áll -, visszavisz a múltba, egy megoldandó témához, s ott elkezdődik a munka, hogy változtassunk. Mindenkinek az a legnehezebb, ahol a Szaturnusz áll, mindnyájunk be vagyunk zárva a sors örvényébe, abba a jegyünkben, ahol a Szaturnuszunk van:
- Kos Szaturnusznál indulati és önállósági problémák jönnek,
- Bika Szaturnusznál a stabilitást-instabilitást generáló dolgok adódnak
- Ikrek Szaturnusznál a kettősség, milyen módon tudja az erősebbik részét használni az illető
- a Rák Szaturnusz fontos érzelmi felelősséggel jön világra a hazájával/családjával kapcsolatban
- az Oroszlán Szaturnusz hatalmi vagy apai hibákat kell hogy oldjon
- a Szűz Szaturnusz testével vagy hasznosságával kapcsolatosat
- a Mérleg Szaturnusz az együttműködést tanulja
- a Skorpió az elengedést (akár a fekete mágiáét vagy a manipulációét)
- a Nyilas hitében kell hogy kiszabaduljon.
- a Baké a felelősség és karmikus vezeklés mélyítése
- a Vízöntő Szaturnuszé a szociális érzékenység, a közösségi együttműködés újratanulása,
- a Halak Szaturnusz pedig az érzelmi áldozatvállalást tanítja.

A Szaturnusz legfontosabb témái a felelősség, feladat, korlátozás, fegyelem, öregkor, élethossz - fizikai szinten az időt jelenti. Nem adja meg a lehetőséget, hogy a saját idődben légy, késleltet.  További erős fizikai szintű jelentései a karrier, ambíció, fegyelem, célok. 
Mindezekkel az analógiákkal sokszor nehéz harmóniában élni, de hozott karmánk teljesítése ellen nem nagyon kapálózhatunk. Megfelelő technikák (böjt, jóga, meditáció gyakorlása, a szaturnuszi égtáj: a nyugat megtisztelése, köveinek viselése) sokat szelídíthetnek mindennapjainkon.

Szeretettel
Vishakati





1 comment:

  1. Nílándzsaná szamábhászam
    Ravipútram Jamágradzsam
    Csájá-mártánda szambhútam
    Tam namámí Sanaiscsaram!

    https://www.youtube.com/watch?v=_fq0NtjCl1A

    ReplyDelete