Thursday, December 11, 2014

Aszcendens gondolatok ajándékkal (17.)

2014. november 25.

Az aszcendens (a védikus asztrológiában lagna) az az első pillanat, amikor a lélek és földi élete összekapcsolódik. Abban a csillagjegyben áll, amely a születés pillanatában a keleti horizonton felkelőben van. Az indiai filozófia szerint minden új kezdetnek van múltja: a lélek útján a horoszkóp első háza az, amely nemcsak az új ciklus kezdetét jelöli, hanem mutatja az előző életek és karmák által kijelölt ösvényt is. (Az előtte álló 12. ház az előző életünket, mutatja, ahonnan érkeztünk, lásd írásomat a 12. házról.)

A felkelő jegy teljes egésze az első házzal egyenlő. Ha valaki akkor született, amikor a Skorpió csillagjegy kelt fel, akkor az illetőnek a Skorpió lesz az aszcendense és egyben az első háza egész életében.
A születés pillanata a jegyen belül egy egzakt pontot, az úgy nevezett lagna-pontot határoz meg. Például ha a világra jövetelkor a Skorpió 12. foka volt éppen a horizonton, akkor a lagna-pont a Skorpió 12. foka.
Ez a pont a többi jegyben is érzékeny pont lesz: a fenti példát folytatva a Skorpió jegy 12. fokán levő lagna-pont miatt minden jegy 12. foka jelezni fogja, amikor valamilyen égi hatás éri.

Fizikai szinten az első ház mutatja a test jellegzetességeit: a csontozattól a testalkatig, a hajszíntől a termetig a teljes külső megjelenést. Az első ház utal rá, milyen az alaptermészetünk, a személyiségünk: ez lesz az első benyomás, amelyet teszünk a másikra egy találkozás során. Jó, ha tudjuk, nem "kész" aszcendenssel érkezünk, hanem az hosszas fejlesztésre vár, csiszolására egy egész élet áll rendelkezésünkre.

Minden állatövi jegynek megvan a maga bolygó uralkodója: például a Skorpió jegyé a Mars bolygó, a Nyilasé a Jupiter, stb. A jegyek elemzését nagyban segíti, teljessé teszi a jegyurak vizsgálata. A legfontosabb jegyúr a lagna (=aszcendens) jegy ura, szanszkritul Lagnésa.
Az előző példát folytatva: itt a lagna a Skorpió jegyében van, ennek ura a Mars, ő lesz a Lagnésa. Elhelyezkedése a horoszkópban, erőssége vagy gyengesége, az őt ért hatások mind-mind nagyon érzékenyen fognak jelezni mindennapi életünkben, közérzetünkben, egészségi állapotunkban.

Az indiai rendszerben az aszcendensnek van kiemelkedő szerepe: amikor a védikus asztrológiában azt mondjuk valakire, hogy Skorpió, azt értjük alatta, hogy az aszcendense Skorpió. (A nyugati asztrológiában azt szoktuk tudni magunkról, hogy a születési Napunk milyen csillagjegyben van.)

Végül a sok kérdésre, kedves felvetésre és köszöntésre válaszul most én is szeretnék ajándékot adni.
Ha kíváncsi vagy, hogy az indiai asztrológiában mi az aszcendensed, küldd el születésed pontos idejét (év, hó, nap, óra és perc) és helyét a vishakati.gyurko@gmail.com címre.

Várom a leveleket,
szeretettel
Vishakati

No comments:

Post a Comment