Thursday, June 11, 2015

Magasabb rendű szeretet – Neptunusz retrográd (83.)

A tradicionális védikus asztrológia nem tárgyalja a transzcendens bolygókat: az Uránuszt, a Neptunuszt és a Plútót. A mi modern szintézisünkben azonban helyet kérnek, mindegyiknek igen fontos szerepe és átalakító hatása van.

Igen lassan mozgó égitestek, amelyek sok évet töltenek egy jegyben. Az emberi akarattól függetlenül működnek, nem lehet becsapni, becserélni vagy kiváltani a befolyásukat. Valamennyi transzcendens bolygó hatása akkor aktivizálódik, amikor jegyet, vagy naksatrát vagy irányt vált, vagy amikor egy másik bolygóval találkozik. Ennek oka az, hogy minél lassabb egy bolygó, annál jobban belemélyül egy jegyenergiába. Nagy szüksége van a gyors bolygókra, vagy egy olyan hatásra, amely kizökkenti a megszokott ritmusból.

Mai témánk apropója a Neptunusz hátra fordulása, amely a védikus rendszerben június 12-én következik be, s körülbelül november közepéig tart.

Neptunusz a magasabb rendű szeretet szimbóluma, a belső tapasztaláson keresztüli szereteté. A Vénusz magasabb oktávjaként is emlegetik. Túlmutat azon, amit mi konkrétan látunk. Kulcsszava: érzelmek. Hozzá tartozik a szívcsakra és a hallás, a hangok. Klasszikusan nem ura a Halak jegyének, de jelentésében, analógiáiban mégis annak tekintjük.

Jelentései közé tartozik még az alvás, álmodás, az illúziók, az átláthatatlanság, a vegyszerek, drogok, gyógyszerek, az alkohol és a zene. Sok köze van a vizekhez. Áldozatiság, mártíromság is témája. Közelebb visz bennünket a lelkünkhöz, a spiritualitáshoz. Sok párhuzamot mutat a 12. ház analógiáival.

Amely jegyben halad, annak a jelentéstartományában érzelmileg felszabadít. Ha az adott zodiákus jegyben bolygó is van, akkor annak jelentéseit is oldja.

Jelenlegi tartózkodási jegyében, a Vízöntőben a Neptunusz szociális érzékenységre, érzelmi struktúráink átalakítására, felszabadítására, és jövőképünk érzékenyítésére tanít bennünket. Ezek témáiban elmélyít, esetleges mulasztásaink miatti bűntudatunkat, fájdalmunkat oldja. Próbál ráébreszteni önszeretetünkre, saját érzéseink és utunk felismerésére. Felerősíti a korszak közösségi  szerveződéseit, intézményeit. 

Erre jócskán van ideje, mert haladása igen lassú, körülbelül 13 évig van egy jegyben. Jelenlegi tartózkodási helyére, a Vízöntőbe a védikus kalendárium szerint 2008. április 24-én érkezett meg, s  2023 márciusában hagyja majd el végleg ezt a jegyet. A Neptunusz mozgása olyan lassú, hogy gyakorlatilag hozzászokunk. Akkor vesszük csak  észre, amikor egy gyorsabb planéta, például a Hold együtt áll vele, és hoz valami eseményt, vagy most, amikor irányt vált.

Fontos az is, hogy a Neptunusz 2011. május elejétől a Vízöntő Rahu energiájában, a Szatabisha naksatrában halad. Ez a tény minden Rahu vonatkozást hangsúlyossá tesz, leginkább a felszálló holdcsomópont tranzit helyzetét. Ez most jelenleg a Szűzben található, ahol a jövőképünk formálásával és testtudatosságunk emelésével van leginkább elfoglalva. Mindezek megvalósítása közösségi közegekben, a régi struktúrák meghaladásával lehet igazán sikeres, amelyben a Neptunusz és a Rahu együttműködése nyomon követhető.

Könnyen lehet, hogy a Neptunusz napokban bekövetkező irányváltását sokan érzékeljük majd. Akinek ez nehézséget okoz, például érzelmi feszültséget él át, vagy alvási nehézségei támadnak, használja ki, hogy a Neptunusz békítésének egyik lehetőség a zene vagy a meditáció. Ezekkel oldhatjuk nyugtalanságunkat.

Szeretettel
Vishakati








No comments:

Post a Comment