Friday, July 31, 2015

Augusztusi prognózis a védikus asztrológia szellemében (98.)

Augusztus nem nagy változásokat hoz a védikus égbolton, hanem a júliusban történtek utómunkálatait. A nagy mozgások után most a finomhangolás ideje van: apró hangsúlyváltások terelnek bennünket a múlt és a jelen energiáiban, férfi és női oldalunk között.

Az augusztusba úgy érkezünk, hogy éppen túl vagyunk egy (július 31-i) Teliholdon a Rák-Bak tengelyen, ami a múlt és felelősség tengelye. Közben 3 bolygó (a július 30-án belépett Mars, valamint a Nap és a Merkúr) nyomatékosítja a múltbeli témákat a Rákban, és gyűlnek a bolygók az Oroszlánban, azaz a jelen és egó jegyében.

A hónap legnagyobb nyomatékú változása az 5 hónapja hátráló Szaturnusz megindulása előre. Jelentős folyamat még a Vénusz hátrálása a hónap teljes időtartama alatt.

Nézzük a fontosabb változásokat, amelyeket a hónap folyamán majd egyenként tárgyalunk is.

Augusztus 2. – a március eleje óta retrográd Szaturnusz elindul előre. Előreindulásával megelevenednek bizonyos dolgaink: terveink, céljaink hosszú toporgás után belendülnek, fegyelmezettebbek tudunk lenni, és régóta bennünk mocorgó változtatási szándékainkat realizálni tudjuk.

Augusztus 4. – Merkúr belép az Oroszlánba, és csatlakozik az Oroszlán elején együttálló Jupiterhez és Vénuszhoz. Feléled gyermeki énünk, vezetői hajlamunk, szívesen vállalkozunk, tele vagyunk ötletekkel. Munkánk értéket teremt. Nem mellesleg társasági életünk is fellendül, keressük a kellemes időtöltéseket, játszunk, beszélgetünk.

Augusztus 13. – a Vénusz az Oroszlánból visszahátrál a Rákba. Itt összetalálkozik a Nappal, és egy jegybe kerül a Marssal.
A jegyváltás miatt a Vénusz karaktere is megváltozik, az általa képviselt vágyak a múlt és a család felé irányulnak. A Nap közelében, pontosabban előtte járva (aug. 13-16. között) némileg hátráltatva vannak anyagi és kapcsolati ügyeink, viszont a Mars társaságában felélénkül a vágyélet.

Augusztus 14. – érdekes Újhold a Rák merkúri részén (Aslesha). Az Újhold mindig egy megoldókulcs az elkövetkező 4 héthez. Ez a mostani mesteri energiákat és védelmet ígér, de csak abban az esetben, ha a múlt blokkjainak elengedésével, visszahúzó ragaszkodásaink oldásával szembe tudunk nézni. Minden a változást és annak elfogadását igényli.

Augusztus 17. – a Nap belép az Oroszlánba, saját jegyébe - ekkor már 4 bolygó (Nap, Hold, Jupiter, Merkúr) tartózkodik itt. Vállalkozó kedvünk, örömképességünk (adni és kapni egyaránt) megnő, könnyen és szívesen vagyunk a jelenben. Apánk energiamintái megelevenedhetnek. A hatalom, autoritás, férfi részünk, a macsóvilág kivirágzik. 

Augusztus 23.  Merkúr belép a Szűzbe, ahol hasznos dolgokon, új feladatokon, munkalehetőségeken töri a fejünket. Nagyon az elmében leszünk, és dolgozni akarunk érvényesülésünk érdekében. Hozhat testi érzékenységet, bőrünk kényesebb lehet.

Augusztus 27. – ez a nap 3 energetikai tetőpontot is tartogat:
- a Nap-Jupiter az Oroszlán Kétuban áll együtt, lubickol az egó, és - az egyéni horoszkóptól függően  - esemény is történhet apával, partnerrel kapcsolatban;

- a Mars-Vénusz együttállás a Rák merkúri energiájában a vágy és annak teljesülése, de nem túl kedvező módon, mert a Mars nem érzi jól magát ebben a jegyben. Lehet találkozás régi partnerrel;

 - a Rahu-Merkúr pedig a Szűz Nap-területén találkozva új törekvéseket, ötleteket hozhat a munkában, gyógyításban, egészség vonatkozásában.

Augusztus 29. – Telihold az Oroszlán-Vízöntő tengelyen, egy újabb energetikai tetőpont, amely ennek a hónapnak az egyik fő témáját, az Oroszlán jellemzők megélését kérdezi tőlünk.

Jó nyaralást kívánok, keressük az élet játékos oldalát, de közben próbáljuk kordában tartani az egót. Az egó jó szolga, de csapnivaló úr. Semmi jó nem származik belőle, ha átveszi az irányítást életünk felett.

Szeretettel
VishakatiMonday, July 27, 2015

Változás a feladatokban- Uttaraphalguni Rahu (97.)

Jelenleg nagyon erős korrekciós idő van: a védikus égen öt bolygó hátrál, azaz megkettőzött energiával segít tökéletesíteni magunkat valamilyen területen. 

Az időszak energiái azért is érdekesek, mert sokféle múltbeli irányultság húz bennünket visszafelé azért, hogy megértsünk és elengedjünk régi témákat, ugyanakkor július közepétől a jelen szerepe is erősödik.

A védikus asztrológiában fontos jelentéseket hordozó holdcsomópontok közül a felszálló, azaz a Rahu július 25-én vált naksatrát: a Szűz jegyén belül a  Nap energiájába (Uttaraphalguni) lép át. Ezt megelőzően Hold energiájában, a Hasta naksatrában működött, ahol 8 hónapig segített rendet tenni érzelmi múltunkban.

A két energia között nagy különbség van, mert míg a Hold alapvetően a múlttal, az érzelmekkel és női oldalunkkal kapcsolódik, a Nap jelenünket, tudatos énünket és jang felünket firtatja. 

A Rahu ezen lépésével minden, ami a Napunkkal kapcsolatos, egy nyugtalan átalakulásba kezd. 

Ez a váltás nagyon egybecseng a Jupiter jegyváltásával: ő is a Hold jegyéből, a Rákból lépett alig 2 hete a Nap jegyébe, az Oroszlánba

Ezekkel az átlépésekkel a múlthoz kötődő energiáink intenzív tisztulása érdekesen keveredik a jelenbe való megérkezéssel.

Az új tendenciák célja a Naphoz tartozó témák körbejárása. Horoszkópunk minden Nappal kapcsolatos szeglete azt kérdezi, milyen a viszonyunk:
- a jelenhez, jelenünkhöz,
- az egónkhoz,
- individualitásunkhoz, azaz egyén és közösség kapcsolódásához,
- a hatalom bármilyen megnyilvánulásához magunkban vagy környezetünkben,
- apai örökségünkhöz, legyen az szellemi, ideológiai, hivatásbeli vagy testi, fizikai,
- gyerekeinkhez, akár saját gyermeki énünkhöz,
- kreativitásunkhoz, teremtőképességünkhöz,
- tudatos énünkhöz, vitalitásunkhoz,
- és például testünk energetikai középpontjaihoz: szívünkhöz és gerincünkhöz.

Tudnunk kell azonban, hogy a  Nap-naksatrába lépő Rahu zaklatottá teszi a Naphoz kapcsolódó részeinket. Felkorbácsolja egónkat. Fura szituációkban szembesít bennünket a hatalommal való viszonyunkhoz (legyen ez egy parkolóőr vagy hivatalnok arroganciája, vagy a miénk valakivel szemben).  A legváratlanabb reflexiókkal találkozhatunk apánktól örökölt dolgainkkal kapcsolatban, amelyek mindennapi rutinunkat írhatják felül. De érezhetjük szívünk megváltozott ritmusát, ahogy nem tud ugyanúgy reagálni - érzelmileg sem - a velünk történtekre. Jelenleg ezt a változást feladatainkban, munkánkban is érzékeljük.

Nagyon tanulós, göröngyös úton járunk, ahol bölcs figyeléssel és önmagunk gyakori korrigálásával tudjuk egyensúlyunkat átalakítani - mert a régi már nem őrizhető meg.

Szeretettel
Vishakati
Thursday, July 23, 2015

Régi vágyak, kapcsolatok újraélése – Rák Merkúr, retrográd Vénusz (96.)

A védikus asztrológia szemszögéből a héten több fontos változás van az égen, ezek közül most a Merkúr jegyváltása a Rákba, és a Vénusz hátrafordulása lesz a téma.

Az égi hírnök, azaz a Merkúr július 21-én, kedden belépett a Rák jegyébe. A Merkúr mint gondolkodásunk, kommunikációnk felelőse a családunk, gyerekkorunk és múltunk felé visz. Honnan származunk, mi a közös bennünk anyánkból, milyen a viszonyunk az otthonunkhoz, a szülőföldünkhöz, a múltunkhoz – ezek a fő kérdései.

A Rák Merkúr egyrészt befelé visz, s ezért mindazok számára, akik érzékenyek belső hangjukra, sok megérzést, intuitív gondolatot fog hozni – most könnyebb a lelkünkkel szót érteni. Akik kevésbé tudnak bensőséges viszonyban lenni lelkükkel, azokat bizonytalanabbá teheti ez a konstelláció. Az is jellemző rá, hogy kissé összekeverednek az érzelmek és a racionalitás, és olykor nem a megfelelőt vesszük elő eszköztárunkból.

Ugyanakkor felerősödik minden merkúri téma: például közlési szándékunk, jobban kikívánkoznak gondolataink, akár szóban, akár írásba foglalva. Megnő bennünk a mozoghatnék, az utazási vágy. Üzleti terveink is aktivizálódhatnak, de vigyázat, ebben az időszakban veszteségeket is benyelhetünk, a becsapás, lenyúlás veszélye is nagy.

A Rák Merkúr 2,5 hetes időszaka egy ambivalens időszak, mert a múltba és befelé vivő tendenciák és az aktivizáló, kifelé irányulók egyaránt mozgatnak bennünket. Próbáljuk érzékeny odafigyeléssel megtalálni az egyensúlyt.


Ebben a befelé-kifelé, jelen-múlt egyensúlykeresésben a retrográd Vénusz is erősen befolyásol bennünket, mert július 25-én a Vénusz hátrálásba kezd, és szeptember 5-ig így is marad.

A Vénusz párkapcsolatainkkal, külsőségeinkkel, vágyainkkal és ragaszkodásainkkal van analogikus viszonyban. Amikor hátrál, akkor figyelmét elsősorban régi, félbe maradt, elrontott viszonyainkra fordítja, amelyeket szeretne helyrehozni, vagy lezárni. Minden múltbeli blokk oldásának az a lényege, hogy az adott történést, élethelyzetet valamilyen módon újraéljük, és eközben megértjük, kidolgozzuk magunkból a blokkot.

Ez a konstelláció visszahozhat régi kapcsolatokat csupán illuzórikusan, de akár fizikai valójukban is, találkozhatunk régi szerelmünkkel, vagy például bepillantást kaphatunk mai életükbe. Furcsa találkozások, déjà vu élmények, tanító álmok adhatnak segítséget elmúlt kapcsolati tévedéseink, hibáink megértéséhez, oldásához, elengedéséhez.

A Vénusz hátrálása során
- július 25.-augusztus 13. között az Oroszlán Kétu-energiájában araszol hátrafelé: ekkor a Vénusz hozhat egy vágyat arra, hogy egy régi kapcsolati helyzetet újraéljünk, vagy valamit, (valakit) megszerezzünk, amit nem kaptunk meg a múltban. Nem biztos, hogy megkapjuk, de az időszak történései segíthetnek megérteni indítékainkat, és sikerülhet rendet teremteni vágyainkban. Mély lelki eloldozások periódusa;

- augusztus 13.-szeptember 5. között visszamegy a Rákba, annak is a merkúri energiájába. Itt a múltbéli restaurálás nem annyira a kapcsolati dolgainkra vonatkozik, mint inkább gondolati, mentális: megérthetünk elmúlt szituációkat, fejben lejátszhatjuk ezek többféle megoldását, oldhatjuk őket. Ebben az időszakban segítséget kaphatunk bennünk szunnyadó művészi érzékünktől, bátran vegyünk elő ecsetet, festéket, bármilyen technikát – kezünk jobban fogja tudni, mire van szükségünk.

A Rák Merkúr és a retrográd Vénusz most egymást - és bennünket - segítve összedolgoznak, erősen a múltba repítenek bennünket, és esélyt adnak rendezetlen dolgaink megértésére. Jó lenne élni ezekkel a lehetőségekkel, mert az Oroszlán Jupiter és a napokban Nap-energiába érkező Rahu is a jelent, és az egó érvényesülését forszírozza. Ehhez jó lenne stabil lábakon állni.

Szeretettel
Vishakati 

Sunday, July 19, 2015

Tízmilliószoros nap – idén a harmadik (95.)

A tízmilliószoros napok a történelmi Buddha életének nevezetes állomásaihoz kötődnek. Ezeken a napokon a tibeti buddhisták szerint mindenre – legyen az gondolat, cselekedet, jó vagy rossz kívánság – tízmilliószoros erő hat, ezért nem mindegy, mire irányulnak vágyaink, tevékenységünk. 

Július 20-ika, hétfő a harmadik ilyen nap ebben az évben. A harmadik nagy Buddha-nap arról nevezetes, hogy ezen a napon forgatta meg először a valaha élt Buddha, azaz Shakjamuni Buddha a Tan kerekét Sárnátban.

Használjuk ki ezt a szép napot arra, hogy energiáinkat, figyelmünket építő dolgokra koncentráljuk, azokra, amelyeket be kívánunk vonzani életünkbe. Leginkább meditációval és vágyaink vizualizálásával tudunk hatni, de segítő, karitatív tevékenységnek is helye van.

Ne feledjük, ezen a napon mindenre sokszorosan hatunk mentális teremtő képességükkel, amelyet a kreativitás jegyéből ma 3 bolygó támogat: a Jupiter, a Vénusz és a Hold is.

Idén a következő nagy Buddha-nap november 3-án lesz.

Szeretettel
Vishakati
Thursday, July 16, 2015

Visszatérő csillogás – Punarvaszu Újhold, Rák Nap (94.)

Július 16-án hajnalban mély jelentésű Újhold van. A két fővilágosító a védikus rendszerben az Ikrek jegy legvégén találkozik, jupiteri területen, amelynek neve Punarvaszu.

Az Ikrek Punarvaszu egy érdekes kettős energia, ahol a nők inkább férfi oldalukat élik és mutatják meg (aktívak, szervezők, intenzívek), a férfiak pedig pont fordítva, passzív, női oldalukat tapasztalják meg. Maga a Punarvaszu visszatérő csillogást jelent, s magában foglalja egy régi, megszerzett képességünk, tudásunk újra villanását.

Az Újhold óráiban rövid időre azonosul tudatalattink és tudatos énünk, és ebbe a harmóniába sokféle intuíció, megértés vagy elhatározás tud beférkőzni.

Most azt volna érdemes eldönteni, mennyire kívánjuk magunkat ledarálni, kiégetni, vagy tudunk-e olyan tempót és irányt választani, amely az elmélyülés felé vezet. Aktuálisan egy igen erős Ikrek dominancia érzékelhető – itt van a Mars és a Merkúr is, szoros együttállásban -, amely pörgésben, túlterheltségben, és az azt követő fáradtságban nyilvánul meg. Idegrendszeri érzékenységet is tapasztalhatunk.

Mars-Merkúr együttállás komoly balesetveszélyt jelent közlekedésben, sportban, de erőszakos beszédstílust, arroganciát is hozhat. Érdemes ezt tudatosítani, és kellő óvatossággal, türelemmel megelőzni a rosszat.

A pontos Újhold után néhány órával a Nap átlép a Rák jegyébe, s ezzel az Ikrek mozgalmas energiája kezd megnyugodni. A Nap kissé fátyolosabb a Rák jegyében: tudatos énünk, szellemi erőnk a múltban, múltbeli értékeken révedezik. A család, a származás, a gyökerek lesznek fontosak számunkra. Jólesik majd a család valamely bugyrában tartózkodni, felidézni, emlékezni.

A Nap a Rákban haladva végigmegy a jegy 3 naksatráján. Ezekben 3 féle arcát mutatja majd meg:

Július 16-20. között jupiteri területen: a Rák Jupiterrel egy éven át tanultuk az érzelmi blokkoldást, most kapunk egy kis visszakérdezést a témából. Bejöhet egy régi emlék, egy családi lenyomat, ami arra figyelmeztet, hogy ELMÚLT, és ideje lenne továbblépni.

Július 20. - augusztus 3. között szaturnuszi területen (Pusja) párkapcsolati teendőinket firtatja, jól csináljuk-e dolgainkat szeretet és felelősség dolgában. Ha nem, megkapjuk a figyelmeztetést. Ekkor (24-én) találkozik a Nap a Merkúrral az égen (ez racionális döntéseinket segíti).

Augusztus 3-17. között merkúri energiában lesz a Nap, és még inkább a múltunk, illetve jobbik énünk, azaz lelkünk felé fordít. Lehet, hogy kedvünk támad egy régi képességünket, érdeklődésünket elővenni, és beiratkozni egy nyelvtanfolyamra,  vagy valami sport, jóga, esetleg harcművészeti foglalkozásra. 

A Nap igen fontos befolyásolója életünknek, és most  még nagyobb a felelőssége, hiszen ő a jegyura az Oroszlán Jupiternek és Vénusznak. De erről majd legközelebb.

Szeretettel
Vishakati

Kérdés, hozzászólás, kapcsolatfelvétel egyéni konzultáció / tanulás céljából:           vishakati.gyurko@gmail 
hivatalos oldal: facebook / vishakati community
Monday, July 13, 2015

A Guru jegyet vált – Oroszlán Jupiter (93.)

Az indiai rendszerben a Jupiter július 14-én hajnalban jegyet vált, s a következő 13 hónapban az Oroszlánban fog haladni.

Ezzel nagy fordulat következik be az égen: eddig a két sorsbolygó, a Szaturnusz és a Jupiter kölcsönösen hatottak egymásra, de ettől az átlépéstől kezdve kizárólag a Szaturnusz hat a Jupiterre. Sokunk úgy éli majd meg ezt a változást, hogy sokkal kevesebb lesz a választási lehetősége, a mozgástere. Cserébe - ha el tudjuk fogadni rendező elveit - a Szaturnusz megacélozza akaratunkat, önfegyelmünket, céljainkat. Ilyen szempontból egy predesztináltabb időszak következik, jobban kell sorsunkhoz, karmánkhoz igazodnunk.

Jupiter a Guru, a mester, aki tapasztalás útján tanít. Pozitív és negatív értelemben átmos bennünket, elvisz a határokig, és próbál rávezetni a középútra. Amit a Jupiter érint, ott bővülünk, fejlődünk, erősödünk. Tradicionálisan hozzá kötjük a szerencse, jóindulat, bölcsesség fogalmakat. Nők számára a férj (partner) jelölője, a vágyott férfiminőség mutatója. Egy jóindulatú bolygó, amely segítően tereli fejlődésünket.

A védikus asztrológiában a jegyváltás nagy erejű, és egy csapásra mindent megváltoztat, ráadásul az adott jegyben tartózkodás teljes időszakára (most több mint 1 évre) érvényes változásokat hoz. 
Miben állnak ezek a változások a Jupiter vonatkozásában?

Az előző jegyben, a Rákban a női oldalunkat, a múlthoz való viszonyunkat és érzelmeinket tanította a Jupiter, az Oroszlánban a férfi oldalunkat, a jelenben való létezést és aktivitásunkat, cselekvőképességünket növeli meg. Így az egónkat, a hatalomhoz való viszonyunkat pro és kontra, az apai örökségünket, összefoglalva a Napságunkat tapasztaltatja majd meg. Némileg mindenki maga lesz a világ közepe...
Az egós vonatkozásokon túl egy olyan örömteli időszak, amikor jobban tudunk élni, és jobban rátalálunk a szívünknek kedves dolgokra.

Az Oroszlán Jupiter az 5. és 8. jegy ura, ezért alapvető témái 
- az 5. uraként a gyerekek, fogamzás és szüléskreativitás, vállalkozás, és mindenféle örömök témáját fogja sűrűbben behozni életünkbe. Több gyereket szeretnénk, több műalkotás kívánkozik a napvilágra, alkotókedvünk, teremtési hajlandóságunk megemelkedik. (Mindannyiunknak a legtöbb öröm az 5. házas témákból ered.)

- a 8. uraként pedig néhány rázósabb témát fog megmutatni: manipulatív energiákat, átalakulást, elengedést, változást. Általában úgy működik, hogy nagy lendülettel érkezik életünkbe egy alkotással, vagy gyerekkel - terhességgel, vagy valaminek a létrehozásával kapcsolatos öröm, s hozzá csatlakoznak a nehézségek, amelyek változásra kényszerítenek bennünket.

Az Oroszlán Jupiter aspektusaival (tüzes házak és szemben a Vízöntő) a természet szeretetét, önállósodásunkat támogatja, és azt, hogy párkapcsolatunk egyben barátság is legyen társunkkal.

A Jupiter Oroszlánba lépését követően először 2 hónapig a Kétu-energiájában lesz (Magha naksatra). Ekkor megmozgat minden olyan területet a horoszkópunkban (s az életünkben), aminek köze van a leszálló holdcsomóponthoz. Ennek az időszaknak köze lehet spirituális fejlődésünkhöz, apánktól örökölt energiamintáink tisztításához, és régi hatalmi kérdésekhez. 
A Kétu nőági felmenőinket - nagyszülőktől kezdve  - is jelenti, velük kapcsolatban is jöhetnek történések.

2015-ben még két hónapig lesz vénuszi energiában , majd decemberben a Nap energiája alatt. Az Oroszlán legvégén megfordul,  és egy 4 hónapos hátrálás következik 2016. január 6. és május 8 között. Innen már direkt az út, és jövő augusztus 11-én hagyja el az Oroszlánt.

Közben többször találkozik a Vénusszal, majd más gyors bolygókkal is, de az igazán nagy felfordulást a Rahu január végi csatlakozása hozza majd. 

A fentiek természetesen az általános égi konstellációkat írják le, amelyek mindenkinél másként érvényesülnek majd a személyes horoszkópban.

Sok örömöt és építő tapasztalatokat kívánok a Guruval az Oroszlánban!
Szeretettel
Vishakati

Kérdés, hozzászólás, kapcsolatfelvétel egyéni konzultáció / tanulás céljából:           vishakati.gyurko@gmail 
hivatalos oldal: facebook / vishakati community
Thursday, July 9, 2015

Amikor kicsit mindannyian királynők vagyunk – Oroszlán Vénusz (92.)

A védikus rendszerben elindultak a júliusi változások, s ezek egyike a Vénusz átlépése az Oroszlánba. Ennek a viszonylag gyors mozgású planétának most azért nagy a jelentősége, mert a hónap végén nagyon tanulságos retrográd kirándulásba kezd.

A Vénusz az egyik legjóindulatúbb bolygó, csupa kellemes jelentéssel. Vágyak, kapcsolatok, művészetek, anyagiak, szépség, luxus, járművek – megannyi vonzó téma, de ő is csak akkor tudja legszebb arcát mutatni, ha az adott jegyben jó a fogadtatása.

Márpedig a Vénusz nincs baráti viszonyban az Oroszlán urával, a Nappal. Ilyenkor kicsit sérül a hozzá fűződő képességünk, és például nem tudunk jól vágyni, vagy nem tudjuk vágyainkat összpontosítani. De mire vágyunk akkor, amikor a Vénusz az Oroszlánban időzik?

A Vénusz saját jegyei innen a 3. (Mérleg) és a 10. (Bika), s ezek a házjelentések kerülnek most be az Oroszlánba. A mindennapokban ez egyrészt azt jelenti, hogy megnő az igényünk arra, hogy időnket kellemesen, társaságban, például harmonikus sporttal, mozgással, tánccal töltsük. Nem küzdeni akarunk és megmérettetni, hanem jóleső dolgokkal tölteni napjainkat.

Egyúttal megemeli a késztetést arra, hogy stabil hivatás, karrier érdekében tegyünk lépéseket, amely anyagilag is megtámaszt bennünket. Megnő vágyunk a szilárd háttérre, az anyagi érvényesülésre.

Az Oroszlánban – ahol fontosak az egó vágyai, a külsőségek, a minőség, a kreativitás - a Vénusz megtalálja közegét, s mindannyiunkból előhozza a szépérzéket és az alkotási vágyat. Ráérzünk arra, milyen jóleső szépen kommunikálni, fontosak lesznek az ízlésbeli dolgok. És hát megizmosodik vénuszi természetünk, kapcsolatra, szerelemre való vágyunk. A Jupiter Oroszlánba lépése előtt pár nappal kóstolót kapunk abból, hogyan kerül egónk a középpontba.

Ugyanakkor van egy fontos korlátozó tényező: a Vénusz az Oroszlánba lépésével bekerül a Szaturnusz aspektusába (asztrológusoknak: a Skorpió Szaturnusz az indiai rendszerben a Bak, a Bika és az Oroszlán jegyekre gyakorol hatást skorpióbeli tartózkodása teljes, 2,5 éves időtartamában). Ez azt jelenti, hogy a Vénusz mindennemű törekvése a földi örömökre, kreativitásra, kapcsolatok teremtésére és belakására teljes egészében a Szigorú Öreg felügyelete alatt áll.

Nézzük most a Vénusz részletes haladását, amely az irány- és jegyváltás miatt nagyon bonyolult lesz:

Július 5-25.Oroszlán Ketu-energia (Magha), majd 25-én itt visszafordul, és augusztus 13-ig ebben az energiában hátrál – régi, feldolgozatlan kapcsolati emlékek újragombolása, lezárása. Lehet találkozás régi szerelmünkkel, aminek akár folytatása is elképzelhető, de az biztos, hogy eldőlnek a nyitott kérdések;

Augusztus 13-án behátrál a Rák jegyébe, és annak merkúri területén halad szeptember 5-ig: újra a Rákban van a Vénusz,  újraindul az érzelmi emlékezés, hullámzás;

Szeptember 5-én a Rák merkúri naksatrájában (Aslesha) előreindul, és szeptember 30-án ismét belép az Oroszlán Ketu-területre, október 17-ig. Ez egy érdekes visszakérdezés lesz arról, sikerül-e átrendezni, feloldani a vénuszi ismétlés témáit, az esetleg visszahozott régi kapcsolatot hogyan sikerül dűlőre vinni;

Október 17-30. - Oroszlán vénuszi területe (Purvaphalguni) – duplán vénuszi a hatás, nagy társasági élet lehetősége, kellemes időtöltések, szövetkezések karrierépítésre;

Október 30. - november 4. - Oroszlán Nap-energiájában (Uttaraphalguni) – erős apai, hatalommal vagy férfi oldalunkkal kapcsolatos dilemmák, annak felkérdezése, milyen a viszonyunk az egónkkal, mennyire öncélú a létezésünk, milyen a kapcsolódásunk a többiekhez. 

Az sem mellékes, hogy a Vénusz 3-szor találkozik pontos együttállásban a Jupiterrel:
július 1-jén, augusztus 5-én és október 25-én. Két kifejezetten jóindulatú bolygóról van szó, amelyek mégsem szeretik egymást, és találkozásaik a szélsőségek, kicsapongások, túlzások jelzőpontjai.

Egy gyors haladású bolygót vizsgáltunk most egy izgalmas helyzetben, amely a szokásos 1 helyett 4 hónapot tölt az Oroszlán jegyében és annak vidékén. Próbáljunk odafigyelni tanítására, élvezzük a sokféle kellemes helyzetet, amit hoz, és rendezzük régi függő szálainkat.

Szeretettel
Vishakati

Kérdés, hozzászólás, kapcsolatfelvétel egyéni konzultáció, tanulás céljából:    vishakati.gyurko@gmail 
hivatalos oldal: facebook / vishakati communityMonday, July 6, 2015

Gyors észjárás, szakmai ambíciók - Ikrek Merkúr, Oroszlán Vénusz (91.)

Fontos energetikai változások történnek az égen: július 5-én, vasárnap két bolygó is jegyet vált a védikus rendszerben. A Merkúr az Ikrekbe, a Vénusz pedig az Oroszlánba lép.

Az Ikrekben a Merkúr nagyon jól érzi magát. Erős, jó kommunikációt, elmebeli mozgékonyságot hoz. Valószínűleg egyszerre több dolgot is akarunk - vagy kell csinálnunk, nagyon mozgalmassá teszi életünket. 

Ezzel az erős Merkúrral megvalósulhatnak önérvényesítési, üzleti, kommunikációval vagy utazással kapcsolatos terveink. A Merkúr másik jegye innen a 4. (a Szűz), ezért a 4. házas jelentéstartalmak nagyon felerősödhetnek: otthon és ingatlantémák, anyával kapcsolatosak, szülőföld, gyökerek. Tobzódhatnak ingatlanügyeink, és sikerre vihetjük vásárlási, bérbeadási vagy költözési elképzeléseinket. Minden idevágó téma támogatott.

Mivel a Merkúr a már itt tartózkodó Naphoz és Marshoz csatlakozik, hatásuk sok tekintetben összeadódik:
- A Marshoz való közelsége hozhat egy fokozottabb balesetveszélyt, különösen a hónap 15-16. napja körül, amikor szorosan együtt tartózkodnak. Július 19-ig, a Merkúr kilépéséig elővigyázatosság ajánlott utazásaink, közlekedésünk során.

- A Nappal való együttállása egónk, tudatos énünk markánsabb megmutatását, kibeszélését hozza. Ilyen állásnál gyakoribb, hogy rátalálunk belső igazságunkra, kevesebb kétséggel nyilvánítunk véleményt.

Az Ikrek bolygók erős kölcsönhatásban vannak a Rahuval, amely tovább fokozza a pörgést, de a Szűz Rahu aktivitását is megemelik: testtudatosságunk, munkánk és jövőképünk a tét.

Az Ikrek Merkúr és bolygótársai nagyon az elmében tartanak bennünket. Amikor túlzottan az elmében vagyunk, azaz túlgondolkozzuk magunkat, az testünk többi részében energiaszegénységet és szerveink alulműködését okozhatja. Az egyensúly helyreállítása érdekében érdemes olykor rést találni az elme pörgésében meditáció, elcsendesedés, befelé tekintés formájában.

A Vénusz, a vágyak és kapcsolatok bolygója is jegyet váltott, és megérkezett az Oroszlánba. Tartózkodása hosszú lesz, benne egy 6 hetes hátráló időszakkal. Átlépésével pár napra eltávolodik a Rák Jupitertől, s a már ismerős érzelmi hullámverés elkezd csillapodni. Az Oroszlán Vénusz 2 hónapos útja változatos lesz, ezért vele külön is foglalkozunk majd.

Egyelőre a lényeg: az Oroszlán Vénusz megnöveli vágyainkat a kreativitásra, akár egy művészi foglalkozásra, és egy domináns párra (férfiak erősebb nő, nők apaszerű, markáns férfi után epekedhetnek). Feleleveníthet apánktól hozott lenyomatokat, energiákat, tehetségeket. Hozhat kifejezett szakmai ambíciókat, erősebb vágyat anyagi stabilitásra. Kommunikációnk kedves, tetszetős az Oroszlán Vénusz idején, nagyon keressük/kapjuk a társasági alkalmakat.

Az Oroszlánba lépő Vénusz először Kétu-energiába (=Magha naksatra) érkezik. Itt a Vénusz olyan vágyakat varázsol elő, amelyeket a múltban - akár előző életeinkben - nem tudtunk megélni. Az égi Kétu jelenleg innen a 8. házban van, ami azt jelzi, hogy ezeket a meg nem élt, de felmerült vágyakat most lehetőségünk van átalakítani, lelkünkben megélni, és akár elengedni.

Fordulatos, pörgős, nem veszélytelen időszak. Néha álljunk meg szemlélődni.
Szeretettel
Vishakati


Kérdés, hozzászólás, kapcsolatfelvétel egyéni konzultáció, tanulás céljából: vishakati.gyurko@gmail 
hivatalos oldal: facebook / vishakati community


Thursday, July 2, 2015

Júliusi prognózis a védikus asztrológia szellemében (90.)

Az indiai rendszerből tekintve eseménydús hónap vár ránk, amely hosszú távú hatásokban is bővelkedik.

A hónap tendenciái a Nap-energiák fokozódására mutatnak: egyre több bolygó csoportosul a Nap jegyébe (az Oroszlánba) vagy Nap uralma alá tartozó naksatrákba. Megerősödő egó, koncentrálódó hatalmi képletek, szembetűnőbb apai hatások vesznek majd körül bennünket. Napságunkat kell megélnünk, illetve újraterveznünk.

A hónap legfontosabb történése a Jupiter jegyváltása. A védikus asztrológiában a bolygók a jegy teljes egészében dolgoznak, tehát az elkövetkező 13 hónapban a Jupiter mindvégig új jegyében, az Oroszlánban fog hatni és aspektálni, és egészen más módon fog bennünket tanítani.

Szintén egy érdekes, és viszonylag ritka jelenség a Vénusz hátráló mozgása, amely július utolsó napjaiban kezdődik. Régi kapcsolati történések, ismétlések, tökéletesítések várnak ránk 6 héten keresztül.

Nézzük a hónap legfontosabb asztrológiai változásait:

Július 2. – Telihold az Ikrek-Nyilas tengelyen. Telihold idején mindig két végpont között keresi az egyensúlyt énünk, ma a Nyilas Hold és az Ikrek Nap között. Ez most a némileg bigott ideológiájú,  fekete-fehér gondolkodású Nyilas és az intellektuális, egyenrangúságra törekvő, relativizáló Ikrek  között létrejövő híd. 

Július 5. – A Vénusz és a Merkúr jegyet vált, a Nap pedig naksatrát (Punarvaszu), ezzel eltávolodik kissé a Marstól, így annak égettsége megszűnik, erejét visszanyeri. 
A Vénusz az Oroszlánba lépve királynővé válik, és egészen más arcát mutatja. 
A Merkúr - magához képest rendkívül hosszú Bika tartózkodás után - átlép saját jegyébe, az Ikrekbe, és megelevenedik. Sok szempontból sikeresebb időszak várható, manifesztálódhatnak üzleti, anyagi, profán életbeli terveink.

Július 14. – A védikus asztrológiában 4 „nagyágyú” (a 2 holdcsomópont, a Szaturnusz és a Jupiter) mozgását követjük mindig árgus figyelemmel. Közülük az egyik, a Jupiter ezen a napon jegyet vált, s belép az Oroszlánba. Nagy hatású, alapvető energetikai változásokat fogunk érzékelni az elkövetkező 13 hónapban. Kilépünk a Rák Jupiter érzelmi dömpingjéből, s ezzel lezárhatunk egy érzelmi és igazságossághoz kapcsolódó periódust.

Július 16. – Mozgalmas nap: hajnalban az Ikrek jupiteri energiájában Újhold van, majd néhány óra múlva a Nap átlép a Rákba, a Merkúr pedig az Ikrek jupiteri holdházába. Ezek a történések mintegy megpecsételik a Jupiter jegyváltását, miközben az Újhold 4 hétre előre megfogalmazza mozgásterünket. Szinte minden a jupiteri hatásokról szól. Ne feledjük: Jupiter a guru, aki tapasztalással, élményekkel, átéléssel tanít bennünket. 

Július 20. – Merkúr - 2 hét alatt végigszáguldva az Ikrek jegyén - jegyet vált, és átlép a Rákba. Családdal, múlttal kapcsolatos elkötelezettségek várnak ránk. Gondolataink otthonunk, hovatartozásunk, családunk és gyökereink felé fordulnak. Ugyanaznap tízmilliószoros nap.

Július 25. – Ezen a napon két fontos változás: a Vénusz az Oroszlán elején retrográd lesz, és szeptember 5-ig így is marad. Mély kapcsolati, érzelmi megélések, visszaemlékezések várnak ránk. 
Ugyanaznap a felszálló holdcsomópont (Rahu) a Szűz Nap-energiájába lép át, megerősítve Nap-témáink fontosságát.

Július 26. – A harmadik transzcendens bolygó, az Uránusz is hátráló mozgásba kezd a Halakban. Ő mindig ad egy esélyt a dolgok új megvilágításba helyezésére, vele az adott területet fel tudjuk szabadítani a berögzültségek, blokkok alól. A Halakban lelkünk, érzelmi mélységünk, áldozatvállalásunk a tét. A hátráló időszak egy megerősítés ebben a folyamatban. (Ezekben a napokban már 5 retrográd bolygó van az égen, rendkívül erős energetikájú időszak.)

Július 31. – Érdekességként ebben a hónapban még egy Telihold van, de most már a Rák-Bak tengelyen. Ez a múlt és a karma tengelye, ahol érdekes meglátásokhoz juthatunk mindkét témából.

Szép és erős idők. A Jupiter jegyváltásáig adjuk át magunkat az érzelmeknek, aztán úgyis fogjuk érzékelni a markáns változásokat.

Szeretettel
Vishakati
Kérdés, hozzászólás, kapcsolatfelvétel egyéni konzultáció, tanulás céljából: vishakati.gyurko@gmail 
hivatalos oldal: facebook / vishakati community